Maraton är en gren inom kanot som finns med på SM, NM, EM och VM.

Sträckor:

Beroende på vilken klass man tävlar i ser sträckorna olika ut:

Junior Dam: 17,2km (4 varv)
Junior Herr: 21,5km (4 varv)

U23 Dam: 21,5 km(5 varv)
U23 Herr: 25,8km (6 varv)

Senior Dam: 25,8km (6 varv)
Senior Herr: 30,1km (7 varv)

Banan och lyft:
När man paddlar maraton kör man varv, varje varv är 4,3km långt. I mitten av varje varv gör man vad som kallas för ett lyft. Det är ett bestämt ställe där man tar sig ur kanoten, springer ca 150m och tar sig sedan i kanoten igen för att fortsätta paddla. Dessa lyft görs en gång/varv.

Ofta sker lyften så att man går ur på en bryga, springer på gräs/sand och hoppar i vid en brygga. Det är inte heller helt ovanligt att lyftet sker på en strand, man hoppar ur kanoten vid strandkanten, springer en speciell sträcka längs stranden och sätter i igen.

I maraton går lyften väldigt fort, det gäller att vara smidig, snabb, ta plats men ändå inte ”bråka” i onödan.

Vätska och våg:
När man paddlar såpass långt som maraton är det viktigt att man har dricka med sig, att ha en vattenflaska säger sig ju skälvt att det inte fungerar, det skulle ta alldeles för lång tid. De flesta har därför vattenpåsar som hänger runt halsen med mellan 500 och 1000ml vatten i. I lyften kan man välja att springa i en speciell fålla och därmed få en ny vattenpåse av sin egna servare.

Precis som i andra sporter där man håller på längre tid kan man ta hjälp av varandra. Precis som en cyklist ligger på rulle ligger kanotister på våg, dvs paddlar i lite nerförs backe. Inom maraton är det optmalt att vara fyra stycken som hjälps åt, man ligger då i en diamantformation där den som ligger längst bak har bäst våg och den som drar inte har någon våg.

I maraton gäller det också att vara snabb i starten och ”komma iväg” från de andra, detta brukar även ske efter första lyftet och man kan se att det bildas små grupper där de hjälps åt att dra ikapp eller dra ifrån. Har man tappat sin grupp är det ofta svårt att hålla uppe farten själv och det är inte helt ovanligt att man blir ifattkörd.


Påväg upp från vattnet vid ett strandlyft.


En formation av fyra som kommer in samtidigt för att göra ett lyft.

Löpningen med kanoten i drickafållan.

Share →

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: