Här om dagen när jag kikade runt på nätet läste jag ”elitidrottare” på väldigt många ställen. En tanke började tänkas, idag när jag var på gymmet slog det mig igen. Var är egentligen definitionen på en elitidrottare?

Vem är elitidrottare och Vad krävs för att få ge sig själv den titeln?

Är du elitidrottare om du kommer trea på maraton sm?
Är du elitidrottare om du är bäst i din klubb?
Är du elitidrottare om du sitter i en vinnande k4 på sm?
Är du elitidrottare om du tränar 12 gånger i veckan men inte tävlar internationellt?
Är du elitidrottare om du är bästa ungdom?
Är du elitidrottare om du vinner k1 1000?
Är du elitidrottare om du vinner k2 på sm?

På vårt kära wikipedia går det att läsa att elitnivå är en nivå av utövande av en sport där man tillhör eliten av utövarna.
Jag hävdar att allt beror på vilken sport man utövar och vad för konkurrens det finns. Att vara 10 i skidåkning i Sverige är bra, det betyder också att man antagligen skulle hålla måttet ute i världseliten rätt så bra. Att vara 10 i k1 i Sverige är inte riktigt lika bra då det verkligen inte behöver betyda att man håller måttet ute i världen utan antagligen skulle få rätt så mycket stryk.

Jag tycker att ordet elitidrottare används alldeles för ofta och att det ibland nästan blir som ett hån mot de som faktiskt är elitidrottare.

Kort och gott så tänker jag att definitionen på en elitidrottande kanotist att man är i sverigeeliten(aktivt är med i landslaget), får representera Sverige på internationella mästerskap(och världscuper) och under dessa mästerskap gör någorlunda värdiga placeringar. Det innebär också att man som idrottare sätter sin idrott i första hand (före studier, jobb etc), arbetar aktivt med att äta rätt, träna rätt och ständigt utmana sig själv.

Jag brukar tänka att vem som helst kan väl gå till träningen 12 gånger i veckan men vem som helst kan inte gå till träningen och prestera 12 gånger i veckan.

Slutligen: Det ena är inte bättre än det andra, det är bara olika sätt. Men det är viktigt i respekt mot andra och framför allt sig själv vara ärlig och se verkligheten som den är.


Inte nödvändigtvis ett gäng elitidrottare MEN ett mycket glatt och härligt gäng :)

Share →

4 Responses to Definitionen på en elitidrottare

  1. Linda skriver:

    Bra skrivet! Tänker i liknande banor om det där!

  2. Danny skriver:

    Jag tänker istället att resultat inte räknas med. Utan att det bara handlar om den ena delen du tar upp. Dvs. att man är ”devoted”, lägger ner en viss mängd träning och prioriterar träning framför många andra saker som inte prioriteras av Svenssons.

    Precis som att jag definierar en elitmotionär efter mängden och kvalitén av träningen. Kort:

    Motionär – Någon som utövar fysisk aktivitet för att må bra.

    Elitmotionär – Någon som tränar och kanske tävlar med främsta mål att må bra.

    Idrottare – Alla som tränar och tävlar i idrott

    Elitidrottare – ….ovan…

    Men de är min åsikt :-)

    • Michaela skriver:

      Intressant att höra en annan åsikt. För mig ligger det ändå ett värde i ordet ”elit”. Att man ska vara på en viss elitnivå oavsett om man är motionär eller idrottare.

      Att vara idrottare och träna 12 gånger i veckan är ju en helt annan sak än att vara elitidrottare och träna 12 gånger i veckan. Jag tycker att det blir för ”lätt” att kalla sig elitidrottare.

      Men som sagt, intressant med en annan åsikt.
      Vi ses och lycka till på kg!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: