Här om dagen funderade jag på vilka olika distanser vi har inom kanot-slätvatten och vilket värde dessa har. Vi har fem distanser som finns med på olika internationella mästerskap, fem distanser som representeras på EM och VM. Fem distanser som enligt mig bör ha lika mycket värde och mötas med lika mycket respekt. 200-500-1000-5000-maraton.
På de Olympiska Spelen finns k1-k2 200 + k1-k2-k4 1000 för herrar. För damer finns k1 200+ k1-k2-k4 500.

 

Hela tiden, gång på gång, hör jag kommentarer i stil med ”men det är inte en OS-distans”, eller ”ja men 1000 räknas inte”. Vem bestämde det här? och framförallt vem är stolt över att ha den här åsikten?

Tills för några år sedan hade jag inte ägnat detta en tanke. I det svenska maratonlandslaget har vi nämligen alltid varit duktiga på att förmedla och förespråka statusen av det vi lägger ner tid och energi på. Duktiga tjejer som killar, juniorer som seniorer har alltid lyfts fram med lika mycket värde.

Det var när jag åkte på U23EM i sprint 2011 som detta slog mig, helt plötsligt kände jag mig lite sämre än de som paddlade en olympisk distans. Jag var egentligen stolt över att få ställa upp på k1 1000 men ständigt kom känslan av att detta inte räknades. Visst, ingen annan än jag själv kan ta ansvar för hur jag känner men när jag börjar ursäkta mig i stil med ”nej men det är ju mindre bredd på tusen” och upplevde att värdet av min finalplats inte var lika hög som de andras, då är något fel.

Jag insåg att detta var något som redan var så inpräntat i min hjärna att det kom automatiskt!


Skulle det vara lättare att paddla 1000 meter än 500 meter för damerna? och tvärtom för herrarna? Krävs det inte lika mycket träning för att bli bäst på en icke olympisk distans? Och vem bär ansvaret för detta?

Självklart ska de som sysslar med icke olympiska distanser sträcka på huvudet och inte tillåta denna diskriminering. Ändå är det så lätt att trilla dit, jag har ju själv kläckt ur mig att 1000 inte räknas för damer, jag ”trodde att det var så.”

Självklart ska de som har valt att bara syssla med en olympisk distans visa lika mycket respekt för de som valt att inte göra det. På ett EM eller VM finns alla dessa sträckor representerade och hur skulle det se ut om ingen ställde upp på de icke olympiska sträckorna?

 

Någonstans ligger ändå ansvaret högre upp, jag anser att det är upp till ansvariga i förbundet att lyfta fram alla sträckor(inte sagt att detta in redan jobbas med) lika mycket! En finalplats på 200-500-1000 ska oavsett kön vara värd LIKA MYCKET, helst inte bara på papper, även i hjärtat!

Jag skulle ju gärna vilja säga att diskrimineringen gentemot icke olympiska sträckor ändå är jämställd. Men även där uppstår en besvikelse i besvikelsen. Jag har i alla fall inte hört någon påstå att herrarnas k1 500 inte räknas när det presteras internationella finalplatser.

(Jag tror och hoppas att denna fråga redan arbetas mycket med och att det är bättre idag än vad det kanske har varit förut. Å andra sidan ser jag inte något negativt med att lyfta frågan och diskussionen kring detta fler än en gång)

 

Share →

One Response to 500 bättre än 1000?

 1. Danny skriver:

  Det är alltid kul med diskussion :-)

  Jag tror det egentligen att svaret ligger i din text och det vet vi ju alla redan. OS som tävling värderas av någon anledning, förmodligen för att det enbart går var 4:e år och att det under över 100 år växt till enorm och prestigefylld tävling där ”alla” idrotter är med, vilket gör det enkelt att värdera de olympiska distanserna högre…

  Eftersom att OS är den största tävlingen, är det ”oftast” dit idrottare siktar (idrottare vill oftast nå högst)och fler satsar på dessa idrotter och sträckor. Det finns ju givetvis undantag så som fotboll etc.

  Att en distans eller idrott värderas högre (av både idrottarna och allmänhet) utifrån hur många deltagare det är med, torde ju kunna förklaras med en sådan enkel anledning att vi i extremt stor utsträckning vill jämföra oss med andra (i allt, inte bara i idrotten).

  Eftersom att världens generellt fungerar som ovan, så lägger ju också olika förbund mer resurser på dessa idrotter/distanser, eftersom det finns ett större intresse både från allmänhet och media på OS. Vilket i sin tur bidrar till ”diskrimineringen”.

  Vi kan givetvis satsa resurser på att försöka få fram bättre folk, fler medaljer och mer mediaintresse i de icke olympiska distanserna… men det är ju den ”svåra vägen” tyvärr. Trots det så tycker jag att vårt förbund har lyckats väldigt bra de sista fyra åren med att jämna ut ”värdet” på distanserna. Vi har skickat folk på k1 5000, maratonlaget har större budget, maratonkanotister får åka med racinggänget (mer än förut) på läger m.m…

  Angående K1 500 meter för herrar, så tror jag att ”värdet” har sjunkit betydligt, internationellt! Konkurrensen har ju sjunkit oerhört senaste åren. Att ingen i Sverige går runt och yttrar sig om att 500 inte räknas, är ju för att vi har Världens bäste på just denna sträcka…

  Att rucka på OS-statusen tror jag är svår, eftersom att folk älskar OS helt enkelt, det är det största. Kanot är ju en väldigt liten sport iaf i Sverige, så givetvis ska vi ta tillvara på alla framgångar vi har, oavsett distans…Frågan är bara vart vi ska satsa våra resurser, jag vet faktiskt inte!

  I slutändan så handlar det ju också (du benämner det) främst kanske om respekt mellan gemene person. Alla ska ju få göra vad de vill och satsa på vad de vill! Att du kanske är mer lämpad för 1000 meter paddling, kanske är lite av otur när det kommer till sporten paddling och att få cred/uppskattning, men så är ju livet och jag hoppas du struntar i vad andra tycker och gör det du vill! För allt handlar ju egentligen om att uppfylla sina egna drömmar!

  Kör hårt och må väl!

  /Danny

  P.s. En ”större” fråga tycker jag, är könsdiskrimineringen i form av färre sträckor, men kanske framför allt skillnaden i att kvinnor kör 500 och män 1000 på OS, vilket för mig är ofattbart…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

%d bloggare gillar detta: